Giriş Kayıt

ÜYE GİRİŞ

Kullanıcı Adı *
Şifre *
Beni hatırla

Bir hesap oluşturun

Yıldız (*) işaretli alanlar gerekli.
İsim *
Kullanıcı Adı *
Şifre *
Şifre doğrulayın *
E-posta *
E-posta doğrulayın *
Captcha *

Yöneticinin tarihle ne ilgisi olabilir ki?

Tarih geçmişte olup bitmiştir. Yönetici ise günümüz ve gelecekle uğraşır. Tarihin bittiği yerde, günümüzde yönetici geleceği şekillendirmeye çalışır.

İlk bakışta tarih ve yöneticilik, zamansal olarak, birbirinden kopuk gibi görünür.

Başka bir açıdan bakılınca, bu iki zaman diliminin, geçmiş ve geleceğin, birbiriyle yakından ilintili olduğu ortaya çıkar.

Tarih, yöneticilerin geçmişteki etkinliklerinin bir neticesi değil midir? Müesseseleri, devletleri şekillendiren yöneticiler tarihin ana unsurlarından biridir. Bir açıdan, yöneticiler tarihin ebelerinden başka nedirler ki?

Sözgelimi Kurtuluş Harbinin başında Mustafa Kemal değil de, Kazım Karabekir veya İsmet İnönü olsaydı, acaba aynı netice elde edilebilir miydi?

“Tarihi yöneticiler yapar” iddiası çok ağır düşer, gerçeği de tam olarak yansıtmaz. Ama tarihi yöneticilerin şekillendirdiğini kim inkar edebilir?


 

“Esas olan ekonomik ve toplumsal gelişmelerdir, tarihte yöneticilerin rolü herhangi bir insanınki kadardır” iddiası da bir iddia olmaktan öteye gidemez.

Evet, yöneticiler altyapı değil üstyapıdır. Ekonomik ve toplumsal gelişmelerin öne çıkardığı yöneticiler, bu gelişmeleri şekillendirirler. Farklı yöneticiler bu gelişmeleri farklı noktalara götürürler.

Devletler için geçerli olan bu anlayış şirketler için de geçerlidir. Belli bir birikimi temsil eden bir şirket, değişik yöneticilerin idaresinde bambaşka yönlere giderler.

Tarihi şekillendiren yöneticilerin tarihten ne beklentileri vardır?

Tarih ve yönetici sürekli bir etkileşim içindedir. Yönetici tarihi şekillendirirken, kendi şekillenmesi için de, tarihin tecrübelerine başvurur. Tarih bir tecrübe ambarıdır. Hangi durumlarda, hangi yaklaşımların nasıl neticeler verebileceğini, tarihin derinliklerinden bulup çıkarabiliriz. Günümüzdeki sorunlarla bire bir örtüşmese de, en azından bir fikir jimnastiği olarak, tarih yöneticilere yardımcı olabilir.

Bugün yaşananlar da yarın tarih olmayacak mı? Fakat geçmiş olaylardan çıkarak, geleceği geçmişin bir uzantısı olarak görme imkanı sınırlıdır. Çünkü bugün öngörülemeyecek bazı gelişmeler, geleceği bambaşka bir tarafa yönlendirebilir. Esasında bu öngörülemeyecek olaylar, ufak ufak günümüzdeki gelişmelerin içinde saklıdır. Geçmişi bilmeden, günümüze ve geleceğe hakim olmak mümkün değildir.

“Aptallar tecrübelerinden öğrenir. Ben başkalarının tecrübelerinden öğrenmeyi tercih ederim “diyen Bismark günümüz yöneticilerine de yol göstermiyor mu?Tarih yöneticiler için bir tecrübe kaynağıdır. Zengin tarihimiz de yöneticilerimize yöneticilikle ilgili yol göstermelidir.

Pin it