Derek Lidow, başarılı bir girişimcilik geçmişi ile Princeton Üniversitesinde girişimci liderlik, yaratıcılık ve yenilikçilik dersleri vermektedir. Ona göre iş hayatında büyük fikirler bulmak zor değil, ancak büyük fikirler başarıyı garantilemiyor. Büyük fikri iş hayatında uygulamada başlangıçtan uzun süreli devamlılığa uzanan yolda 4 dönem yaşanıyor. Her dönem için farklı lider davranışları ve yetkinlikleri gerekiyor. 50 girişimciden sadece bir tanesi tüm bu yetkinlikleri taşıyor. Birçok akıllı insan bu yetkinlikleri öğrenmek istemediği için başarısız oluyor. Oysa bu yetkinlikler çok kolay öğrenilebilir. İş hayatında bu yetkinlikleri öğrenebilenler sadece girişimci değil, girişimci lider konumuna yükseliyor.
Lidow'a göre girişimcilikte 4 basamaktan ilki, müşteri doğrulaması: bir fikirle yola çıkıp, bu fikrin ürünü veya hizmetini satın alacak müşteriyi bulmak. İkinci basmak ise operasyonel doğrulama: bu aşama, müşterinin aldığı ürün veya hizmetten memnun olması ve onun sayesinde yeni müşterilerimiz oluşmasıdır. Üçüncü basamak ise finansal doğrulama aşamasıdır. Bu basamakta şirketin değişen piyasa koşulları ve rekabete rağmen para kazandığını ispat etme durumudur. Son basamak ise şirketin yenilikçi stratejiler üreterek iş süreçlerini yenileyerek, yeni müşteriler ve pazarlar bulması ve kurucusuna bağlı kalmadan bu başarıyı sürdürebilmesidir.
İş yaşamında en büyük evrim, iş geliştikçe proje bazlı çalışmadan, süreç bazlı çalışmaya geçebilmektir.
Proje aşamasında ürün veya hizmetinizin pazara nasıl sürüleceğini planlarsınız. Ancak bu fikirlerden birçoğu, müşteri ile veya tedarik zinciri ile temas kurduğunuzda geçersiz kalır. Birçok fikri değiştirmek ya da terk etmek zorunda kalırsınız. İşte bu aşama proje aşamasıdır çünkü bir müşteriden birçok müşteriye doğru yol aldıkça, işi doğru yapabilmek için birçok değişkenle birlikte çalışmak zorundasınız.
İş süreçlerinizi bu değişkenleri azaltacak ve verimliliği arttıracak şekilde değiştirmek zorundasınız. Ancak iş süreçleri değişime sürekli direnç gösterecektir. Üçüncü basamak bu nedenle çok keyifli bir aşama değildir. O aşamaya kadar birçok yeniliği ve değişimi tek başına gerçekleştiren liderler, artık vites değiştirip kurumsal ve öngörülebilir bir yapıya geçmek zorundadır. Bu aşamada başlangıçta başarılı olan birçok lider, büyüme ve kurumsallaşmanın karşısına dikilirken, bazıları ise artık kendilerine ihtiyaç duyulmayacağını düşünmektedir. Üçüncü aşama bu nedenle girişimci liderler için acı vericidir. Ancak dördüncü aşamaya geçmek için başka yol yoktur. Maalesef çoğu şirkette kurucu lider bu aşamada artık şirketi yönetmek için doğru kişi değildir. Bu durumda dışarıdan bir profesyoneli iş başına koymak daha doğru olacaktır.
Lİdow'a göre başarılı girişimci olmak için zamanının yüzde 75'ini kişisel liderlik stratejisini geliştirmek için harcamak, yüzde 25'ini de iş planı geliştirmek için harcamak gerekir. Eğer öz farkındalığınız, işe olan tutku ve motivasyonunuz yetersiz kalırsa, hiçbir plan işe yaramaz. Yetkinlik envanterinizi çıkararak hangi konularda gelişime ihtiyaç duyduğunuzu keşfetmeniz gerekir. Sizin dışınızdaki kişilerden bilgi ve deneyim ithalatı yapmanız gerekir. Mentor kullanmanız, insanları dinleyerek onlardan yeni şeyler öğrenmeniz gerekir. Başarınızın anahtarı bu olacaktır.