Danışmanlarımızdan Makaleler

"Merhaba bu gün nasıl geçti?" diye sorduğunuzda karşı taraftan o günle ilgili bir hikaye bekliyorsunuz demektir. İnsanlar iletişimde hikaye dilini kullanmayı ve duymayı çok severler. "Karnın aç mı?" sorusuna bazıları abartarak hikaye yazar gibi " aç bir kurt gibiyim, silip süpürebilirim" diye cevap verebilirler. Neden hikaye olmalı? Çok basit duyguları ifade etmenin karşı tarafa kendi hislerimizi anlatmanın en kolay yolu hikayeleştirmedir. Dikkat edin hikaye olması için duygulara dokunması duyguları ifade ediyor olması gerekiyor. Tiksinme, iğrenme, çok hoşlanma, zevk alma, üzülme, korkma gibi duygulardan bahsediyoruz. Bu duyguları ifade etmeye başladığınızda karşı taraf bu duyguları anlayabiliyorsa, hikayeniz başarılı demektir. İşte bu nedenle reklamcılar ürünler, hizmetler veya Şirketler için hikayeler üretmek isterler. BOSH firmasının kurucusunun Güvenle ilgili hikayesi gibi: "Müşterinin güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim" Biliyorsunuz güven alışveriş yaparken en önemli dürtü olmaktadır.

Son günlerde ürünlere de hikayeler sıkça yazılmaya başlandı. Örneğin bitter çikolata üreticileri yaptıkları reklamlarda, çocuklar yerine "büyüklerin ve hatta elite kesimin talep ettiği bir çikolata bu", mesajı vermeye çalışıyorlar. İyi bir satış elemanı kendisi için bile bir hikaye ortaya koyar ve ilk tanıştığı müşterilerine bu hikayeyi sunar. Örneğin "Ben yıllarca mühendislik yaptım, ama benim sonradan fark ettiğim şey ben makineleri değil insanları ve insan ilişkilerini seviyorum. Zaten mühendislikte de çok başarılı olamamıştım. Ancak teknik bilgimi müşterilerime sunduğum ürünler için kullanmaya başlayınca müşterilerimin hoşuna gitti. Bir de baktım ki şirketin en iyi satıcılarından biri olmuşum. Ancak patronum zaman zaman bana sitem ediyor, "bizden çok müşterilerini düşünüyorsun " diyor."  Bu hikaye o satış elemanının akılda kalmasını ve karşısındaki kişilerle ilişki kurmasını sağlamaktadır. Pazarlama yöneticilerinin en önemli görevlerinden birisi şirketleri ve ürünleri ile ilgili hikayeler oluşturmalarıdır. Bir çok büyük şirketin  mesela, Microsoft'un CST Chief Story Teller diye bir pozisyonu var. Steve Clayton Microsoft'un baş hikaye anlatıcısı ve Microsoft İmaj ve Kültür Takımının Genel Müdürü olarak Nisan 2019 da göreve başladı.

Sizin de şirkete bir hikayeci almanız gerekmiyor mu? Yaratıcı hikaye nasıl yazılır? Yorgancı cama şöyle yazmış: Artık anneannenizin yorganlarını tamir için bize getirmeyin, içine  elyaf koyunca beğenmeyeceksiniz. Mesaj doğru verilmiş mi? Hikayesi var mı?  Son günlerde Fiat Otomobil firmasının en düşük gelirli müşteriye hitap eden modeli için yeni bir hikaye yazmışlar. Panda Cross modeli reklamında araç bir göle giriyor alt yazı olarak şöyle geçiyor" Bahçeli havuzlu lüks bir ev fiyatına aldığın bir SUV ile bu suya giremezsiniz"  İşte Panda Cross Hikayesi bu, satar mı? Göreceğiz.