Soru: Neden Aile Şirketleri hakkında bir kitap yazdınız?
Cevap: Uzun yıllar Aile Şirketlerinde de çalıştım, profesyonellerce yönetilen çok ortaklı şirketlerde de.
Aile Şirketlerine haksızlık ediliyor. Ne de olsa Aile Şirketi diye dudak bükülüyor.
İnsanın olduğu her yerde sorun olur. Mesele bu sorunları kontrol alabilmekte, sebat gösterebilmekte.
Gazeteci Cüneyt Ülsever bir yazısında, aile şirketinde çalıştığı için kendisini 'aile şirketizede' olarak gösteriyordu. Haksızlık ediyor. Aile Şirketlerini mahkum etmek çok yanlış.
Profesyonellerin yönettiği şirketlerde de profesyoneller arasında sürtüşme olabilir.
Aile şirketleri tüm şirketlerin yüzde doksanı. Türkiye'de sermaye birikimi aile şirketlerinin elinde toplanmış. Hata yapıp bu sermayeyi çarçur etmemek lazım. Aile Şirketlerini bekleyen tehlikelere dikkat çekmek için bu kitabı yazdım.
Ayrıca Girişimcilik ve Kurumsallaşmayı da mercek altına aldım.
Soru: Aile Şirketlerini bekleyen tehlikeler nelerdir?
Cevap: Aile Şirketlerindeki en büyük tehlike ortaklar ve aile fertleri arasındaki ilişkiye ' aman tatsızlık çıkmasın ' yaklaşımının hakim olmasıdır. Sorunları görmezden gelip bunların çözümsüz hale gelmelerini beklemeden, aile içi ufak tatsızlıkları göğüslemek gerekir. Çoğu zaman aile fertleri, aralarındaki sorunları kabul ettiklerinde çok geç kalınmış oluyor.
Bir başka tehlike de aile fertlerinin kayıtsızlığı. Geçmişteki başarılar hiç bir şirket için geleceğin teminatı, garantisi değildir. Unutmamalı ki, şirketlerin batması normal, başarılı olmaları özel durumdur.
Aile fertleri ne yaparsak yapalım, nasıl davranırsak davranalım şirket bizim yaşam standardımızı sağlamak zorundadır, diye düşünürlerse hata yaparlar.
Soru: Aile Şirketleri hangi aşamada en büyük tehlikeyle karşılaşırlar?
Cevap: Şirket kurucusu yaşlanıp eski enerjisini kaybettiğinde şirket çalkalanmaya başlar. Kurucu ise yaşama zevkini tatmin etmek için, bulunduğu koltuğu terk etmek istemez.
Soru: Aile Şirketleri hakkında Türkiye'de neden sağlıklı istatistikler yok?
Cevap: Aile Şirketi hukuksal bir kavram değil. Anonim, limited, komandit ve adi şirketler var. Fakat aile şirketi için bir tanım yok. Aile Şirketi illa ufak bir şirket olmak zorunda değil. En büyük bir Holding bile aile şirketi olabilir.
Soru: Bir Aile Şirketinin sıkıntıda olduğu nasıl anlaşılır?
Cevap: Şirkete dışarıdan hizmet vermek için davet edilen danışmanlar, reklamcılar veya şirket içi yöneticiler, eğer aynı konuyu tüm şirket ortaklarıyla ayrı ayrı konuşmak zorunda kalıyorlarsa, ortakların vizyonları farklılaşmış, uyum bozulmuş demektir. Bu noktadan sonra ortaklardan birinin ak dediğine diğeri kara diyecektir.
Soru: Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Cevap: Özellikle ikinci neslin şirketleri bir miras olarak değil de, bir emanet olarak görmeleri gerekir. Hem kendi çocuklarına hem de ülkelerine mahcup olmamak için.